top of page

Podonavska regija v času preloma - Stuttgart, 10. 7. 2023

Updated: Jul 19, 2023

V organizaciji Ministrstva za gospodarstvo, delo in turizem Baden-Württemberg sta se odvila dva dogodka, kjer sta se kot predstavnika Rudolfovo – Znanstveno in tehnološko središče Novo mesto povabilu odzvala dr. Tamara Besednjak Valič in dr. Borut Rončević.Dopoldne je potekalo srečanje delovne skupine »Inovacije in prenos tehnologij«, ki deluje v okviru Prioritetnega področja št 8 – konkurenčnost malih in srednjih podjetij Evropske strategije za Podonavsko regijo (EUSDR). Dr. Tamara Besednjak Valič in dr. Borut Rončević, sta se v imenu Rudolfovo – Znanstveno in tehnološke središče Novo mesto, srečanja udeležila kot člana delovne skupine. Sodelovala sta v skupinskemu delu razprave, kjer so se sogovorniki osredotočali na inovacije in prenos tehnologije za podporo izvajanju Zelenega dogovora v proizvodnem sektorju v Donavski regiji. Skupine so raziskovale možnosti poenostavitve regulativnega okolja, hitrejši dostop do financiranja inovacij, veščine na področju inovacij in prenosa tehnologije ter načine za izgradno odpornih dobavnih verig.


Dopoldanski dogodek se je začel z uvodnimi govorci, dr. Jonathanom Loefflerjem, izvršnim direktorjem Steinbeis Europa Zentruma, in Carmen Hawkins, koordinatorica EUSDR PA8 iz Ministrstva za gospodarstvo, delo in turizem Baden-Württemberg.


Med govorci je Daniela Chiran predstavila cilje delovne skupine za inovacije in prenos tehnologije ter poudarila pomen sodelovanja z drugimi delovnimi skupinami prioritetnega področja št.8. Dr. Balázs Barta, direktor Pannon Business Network, je predstavil razvoj aplikacij v proizvodnem sektorju, ki podpirajo cilje Zelenega dogovora. Prof. dr. Dieter Hertweck iz Univerze Reutlingen je nato opisal pomembno vlogo digitalizacije pri doseganju ciljev Zelenega dogovora.Drugi del dneva je bil namenjen sodelovanju na dogodku z naslovom: »Podonavska regija v času preloma - aktivno oblikovanje preobrazbe. Rešitveni pristopi za politiko in gospodarstvo«. Tudi ta dogodek je potekal v organizaciji Ministrstva za gospodarstvo, delo in turizem v sodelovanju z Državnim ministrstvom Baden-Württemberg-a. Cilj dogodka je razprava o sodelovanju med gospodarsko-političnimi in civilnodružbenimi deležniki v Podonavski regiji v luči trenutnih sprememb, povezanih s konfliktom na Ukrajini, podnebnimi spremembami, vrednostnimi verigami, razvojem energetskih cen in pomanjkanjem usposobljenih delavcev. Razpravljalci so delili misli o novih priložnostih in možnostih rešitev, ki izhajajo iz transnacionalnega sodelovanja v regiji, pri čemer se prav tako naslavlja trenutna situacija na Ukrajini in v Republiki Moldaviji.


Dogodek je del serije "Podonavska regija v času preloma" in je namenjen predvsem predstavnikom podjetij, politike, združenj, raziskovalnih ustanov, občin ter drugim zainteresiranim osebam in deležnikom iz Podonavske regije. Iz Slovenije so se dogodka udeležili: predstavnik Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport, predstavnica Gospodarske zbornice Slovenije, predstavnika Univerze v Mariboru in predstavnika Rudolfovo – Znanstveno in tehnološko središče Novo mesto.
69 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page